Przejdź do głównej zawartości

Pasta La Vista, Warszawa, ul. Ulanowska 34

Dziś z rekomendacji Żarłomaniaka zapuściliśmy się zupełnie w "nie-nasze" rewiry ;-)
A mianowicie do dzielnicy Wawer :-)

Przyjechaliśmy tu, by skosztować naszej ukochanej kuchni - włoskiej oczywiście.
Lokal usytuowany jest przy głównej drodze na Otwock; vis-a-vis stacji kolejowej Radość;
oprócz pociągów i SKM dojeżdża tu również autobus komunikacji miejskiej (linia 521) oraz komunikacja prywatna.

Och! Co to była za uczta :-)

Na początek na stole pojawiło się czekadełko - grzanki z pomidorem, czosnkiem i bazylią...


oraz napoje...

Następnie na stół wjechały ciepłe przystawki:

  • krewetki w cieście kadafi z sosem jogurtowo-sojowym - zjawiskowe w wyglądzie i doskonałe w smaku, były po prostu pyszne! Ja jednak jako dodatek podałabym do krewetek bardziej wyrazisty sos np. czosnkowy lub tysiąca wysp...
  • panierowane kalmary i krewetki - bezbłędne!

Na danie główne zamówiliśmy:
  • gnocchi z sercówkami i borowikami (a kucharz dorzucił także garść kurek :-) Danie wyborne !!!

  •  polędwica wołowa nadziewana fois gras na sosie z parmezanu i zabajone - majstersztyk!

  • kalmar z grilla z sosem z  groszku i fioletowymi ziemniakami - ciekawe w smaku...

Z deserów spróbowaliśmy:
  • suflet czekoladowy z kremem pistaciera z rumem - prawdziwa rozkosz :-)
  • suflet z białej czekolady z sosem z malin
  • pana cotta o smaku cygara i wanilii

Podsumowując:
Pasta la vista to w sumie dość skromnie wyglądający lokal ale ze wspaniałą kuchnią i troskliwą, profesjonalną obsługą. To była naprawdę cudowna podróż kulinarna do Włoch. Żadnych braków.
No może tylko jeden mały, a mianowicie brak włoskiej muzyki, która byłaby słyszana w ogródku.

Z całego serca polecamy !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...