Przejdź do głównej zawartości

Krewetki na ostro: z chili i czosnkiem


Do przygotowania tego dania możemy użyć każdego rodzaju krewetek. Ja wybrałam te najmniejsze-koktajlowe, które podczas obróbki termicznej koszmarnie się skurczyły ale za to można je konsumować w całości :-) bez zbędnego obgryzania (odcinania) ogonków :-)

Uwaga: w mojej wersji tego przepisu jest całkiem sporo chili i czosnku. To dlatego, że chciałam by potrawa miała moc ;-) Dla osób, które obawiają się ostrości lub nie przepadają za zbyt pikantnymi potrawami proponuję użyć połowy sugerowanych proporcji.

Składniki:

  • 500 gram krewetek
  • 2-3 papryczki chili
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • przyprawy
Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz chili (przed pokrojeniem wybieramy z papryczek ziarenka).


2. Po chwili wrzucamy krewetki, które smażymy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem

3. Pod koniec smażenia dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.

Podajemy z bagietką.
Ja do krewetek zrobiłam jeszcze sałatkę z zielonego świeżego ogórka, pomidora, szczypiorku i natki pietruszki - świetna sałatka, która ugasi "żar papryczkowych krewetek" :-)
Sałatka wygląda tak:

Proste, szybkie do przyrządzenia i pyszne danie :-)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...