Do najbardziej znanych nowalijek zalicza się przede wszystkim:
- koperek,
- rzodkiewkę
- dymkę,
- szczypiorek
- rzeżuchę,
- botwina
- szpinak,
- sałata
- młode marchewki.
Rzodkiewka zawiera całkiem sporo białka, cukrów i soli
mineralnych i jednocześnie niewiele witamin. Podobnie jak inne warzywa z rodziny
krzyżowych, zawiera indole, aktywne antyutleniacze przeciwdziałające
niszczącemu działaniu wolnych rodników (są antyrakowe). Ostry smak nadają jej
olejki eteryczne.
Botwinka pobudza apetyt, jest bardzo dobrym źródłem
kwasu foliowego i żelaza, które są niezbędne w procesach krwiotwórczych. Szczególnie polecana kobietom i dzieciom z anemią, osobom, które w okresie zimy dużo chorowały.
Odkwasza organizm, oczyszcza z toksyn.
Młoda
marchewka zawiera
beta karoten. Poprawia wzrok, nadaje skórze ładny, brzoskwiniowy kolor. Zawiera
dużo wody, ale jednocześnie cukry proste, które nadają jej słodycz. Jedna
marchewka to zaledwie 10 kcal.
Cebula
dymka + szczypiorek pobudzają
apetyt, dodają potrawom pikantnego smaku oraz aromatu. Szczypiorek słynie z
właściwości bakteriobójczych i wzmagających przemianę materii. Szczypiorek i dymka zawiera m.in.:
sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz witaminy B1, B2,
C i kwas nikotynowy.
Sałata
masłowa zawiera
dużo błonnika a mało kalorii. Polecana jest w dietach odchudzających, dodatkowo
zawiera dużo wapnia (ważne dla osób, które nie mogą pić mleka i jeść produktów
nabiałowych). Sałata przyspiesza gojenie ran, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać
infekcje.
Rzeżucha zawiera dużo związków siarkowych, które
nadają kiełkom dość intensywny zapach. Te związki siarkowe, choć może
nieprzyjemnie w zapachu mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Rzeżucha sprawia, że włosy są grubsze, mocniejsze,
bardziej błyszczące, skóra odpowiednio odżywiona i pozbawiona niedoskonałości,
a paznokcie mocne i niełamiące.
Komentarze
Prześlij komentarz