Jeść !!! To rzucający się w oczy tytuł nowej książki prof. Jerzego Bralczyka. Książka wręcz magiczna, wypełniona ciekawymi opisami pochodzenia poszczególnych wyrazów opisujących jedzenie ale też związanych z kulinariami, jak np. tłuszcz, śniadanie czy talerz. A wszystko to "okraszone" jest pięknymi ilustracjami, zdjęciami i spostrzeżeniami.
Polecam tę lekturę, a także, zgodnie z dedykacją autora życzę sobie i Wam wielu SMACZNYCH książek :-)
smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia).
Komentarze
Prześlij komentarz