Fantastyczna węgierska kuchnia w przyjemnym i kameralnym miejscu. Kucharz rodowity Węgier serwuje przysmaki i na ostro i na słodko, w zależności od preferencji. Jako czekadełko dostajemy ciepłe chrupiące grzanki, do tego pojemniczki z ostrą pastą paprykową oraz łagodnym acz wyrazistym smalcem.
Zaraz po tym odczułem niepowtarzalny smak ogórka faszerowanego kapustą, podawany jako dodatek - surówka. Pycha!
Następnie na stół trafiają: gulasz wołowy duszony w czerwonym winie, podawany z makaronem tarhonya, a także smażona karkówka z ziemniakami i jakiem sadzonym. Dania soczyste, smaczne, z wyraźnym posmakiem przypraw.
Po niedługim odpoczynku postanawiamy osłodzić sobie dalsza część spotkania i zamawiamy deser. Wartymi polecenia na pewno są płonące naleśniki Gundel - z masą orzechowo - rumową i polewą czekoladową, oraz naleśniki z duszonymi jabłkami, polewą czekoladową i bitą śmietaną. Słodkie i pyszne!
Wizyta u Madziara to przyjemne przeżycie kulinarne, ceny nie są wygórowane, a atmosfera naprawdę przyjemna.Polecam!
smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia).
Komentarze
Prześlij komentarz