Zlokalizowana na Muranowie najlepsza jak dotąd kuchnia adriatycka, jaką miałem okazję spróbować w Polsce. Przesympatyczny właściciel, ciekawe menu, bardzo przystępne ceny to gwarancja udanego posiłku. Jako przystawkę polecam fantastyczną sałatkę z ośmiorniczek serwowaną z grzankami lub panierowane sardynki z sosem czosnkowym. Jako danie główne strzałem w dziesiątkę okazały się: sznycel cielęcy w sosie szałwiowym (teleci odrezak) oraz pyszna grillowana wołowina w pieczywie lepinja z pikantnym sosem ajvar (określana jako cevapcici). Oba dania wyraziste w smaku, porcje pożywne, podane z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Fajnym uzupełnieniem są świeże sałatki np. z pomidora, ogórka i papryki lub szopska. Polecam!
smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia).
Komentarze
Prześlij komentarz