Przejdź do głównej zawartości

Quick Service - trend w gastronomii

słyszeliście o tym trendzie w gastronomii? mimo, że istnieje już od jakiegoś czasu ja dowiedziałam się o nim wcale nie tak dawno.

pod tym terminem kryje się ........ światowy trend w gastronomii polegający na połączeniu restauracji z kawiarnią. 

Mianem tym określa się miejsce (a właściwie usługę), dzięki której ludzie mogą zjeść szybko smaczny obiad a przy okazji wypić filiżankę kawy (tudzież herbaty). 

W idei tej chodzi o to, by stworzyć miejsce, w którym dominuje swobodna elegancja. Osiągnięcie tego zamierzenia gwarantować mają przyjemne i ciepłe zarazem kolory wnętrz, proste acz wygodne meble czy prawdziwe zioła jako element dekoracyjny lokalu.  

Oferta takich lokali jest urozmaicona po to, by sprostać różnym gustom. Potrawy są skomponowane/przemyślane, by można je było łączyć w proste i smaczne zestawy. 

Cechami charakteryzującymi ten koncept są 3 bazowe elementy tj.:
1. małe porcje
2. wysoki standard
3. (stosunkowo) niska cena

Takie miejsca maja zapewnić każdemu odrobinę wytchnienia w ciągu dnia (np. podczas przerwy na lunch).


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie