Przejdź do głównej zawartości

Sałatka grecka

W ROLI GŁÓWNEJ: SER FETA





Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 

  • 3 pomidory 
  • 1 ogórek zielony 
  • 1 papryka (zielona)
  • czerwona cebula  
  • garść czarnych oliwek (najlepiej drylowanych)
  • ser feta (kostka ok. 250 gram)
  • oliwa, ocet winny
  • świeże zioła: bazylia i oregano
  • sól i pieprz


Przyrządzamy sałatkę:


1. Kroimy warzywa.

Pomidory kroimy na ćwiartki lub w ósemki. 
Paprykę (oczyszczamy i kroimy w kostkę lub półokręgi).
Cebulę kroimy w tzw. pióra (tzn. cebula na pół i talarki).
Ogórek kroimy w plasterki, a ser feta w grubszą kostkę. 

2.  Wszystkie składniki układamy naprzemiennie w misce bądź na talerzu. 

3. Wsypujemy garść oliwek, dodajemy pokrojony ser feta, świeże zioła (porwane lub pokrojone). Dodajemy sól i pieprz do smaku (z solą ostrożnie bo słony jest ser feta).

4. Sałatkę polewamy oliwą i/lub skrapiamy octem winnym. Delikatnie mieszamy składniki i .......... jemy :-)


Na marginesie:
Spotkałam kilka odmian sałatki greckiej...... sałatka grecka z użyciem sałaty lodowej a także z grzankami.
Niektórzy do sałatki greckiej dodają też czosnek.
Papryka może być czerwona, zielona lub żółta (każda z osobna lub każdej po trosze).
Pomidorki mogą być także koktailowe.
Zioła mogą być oczywiście też suszone tyle że lepiej smakują świeże.

Sałatka przez mnie zaproponowana jest wersją najbardziej zbliżoną do oryginału ;-)

Polecam!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...