Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z malinami



Obrodziły maliny :-) wprawdzie pierwszy był już tydzień temu ale w ten weekend znalazłam chwilę, by coś z nich przyrządzić. najłatwiej było zrobić ciasto. i oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zdecydowała się zrobić spodu ciasta jako ciasta kruchego tzn. szybciutko pokroiłam masło (3/4 kostki) z cukrem (pół szklanki); dodałam aromat waniliowy (4-5 kropli), dodałam żółtka 3 jajek, dosypałam szklanke mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. zagniotłam ciasto. wyłożyłam nim blaszkę. piekłam 20 minut w piekarniku o 180 C.
 
Po upieczeniu (ciasto powinno mieć lekko brązowy kolor) wyłożyłam na ciasto maliny. rozłożyłam je rownomiernie na całej powierzchni tarty.

Na maliny zaś masę białkową powstałą z ubitych białek (3-4 jaj) ze szczyptą soli oraz połową szklanki cukru pudru. Przy czym najpierw należy ubić białka z solą i dopiero do obitej piany dodajemy stopniowo cukier. 
Ciasto wstawiamy do pieca na około 10 minut ale trzeba obserwować ciasto, bo czasem piana szybko się piecze i trzeba wyjąć ciasto wcześniej.
Jak masa białkowa zaczęła się robić lekko słomkowa wyjmujemy ciasto z piekarnika. Ja dla dekoracji ułożyłam na wierzch jeszcze kilka malin.


I to już koniec. 
wiem to okropne ale z jego konsupcją nie czekałam nawet aż ciasto przestygnie :-) 
Wykroiłam po kawałku dla siebie i rodziców i .......... zjedliśmy jeszcze ciepłe. Odczekaliśmy dosłownie kilka minut - tyle czasu ile zajęło mi uszykowanie kawy do ciasta :-)



wszystkim ciasto-maniakom ;-) życzę SMACZNEGO!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...