Przejdź do głównej zawartości

Makaron z łososiem, cukinią i pomidorkami

W roli głównej: ŁOSOŚ

Pomysł na smaczny i szybki obiad :-)

Tym razem użyłam makaronu typu pappardelle (to takie szerokie wstążki). Dziś będę przygotowywać: pappardelle z łososiem, cukinią oraz pomidorkami koktailowymi.



Składniki jakie użyłam to:
  • łosoś (100 gram ale można i więcej będzie pyszniejsze)
  • oliwa do smażenia
  • 1 średnia cukinia (cukinia ma zieloną skórkę. zawsze mi się myli cukinia i kabaczek)
  • pomidorki koktailowe po 8-10 sztuk każdego rodzaju (ja użyłam tylko czerwonych ale danie ładniej wygląda, gdy użyjemy pomidorków czerwonych oraz żółtych)
  • pół szklanki śmietany (12% lub 18%)
  • parmezan (2-3 łyżki do sosu oraz trochę wiórków do posypania/dekoracji potrawy)
  • pieprz

Przygotowanie:
1. Wstawiamy wodę na makaron. Makaron wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę. Gotujemy zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu.


2. W tym czasie na patelnię wlewamy trochę oliwy na którą wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cukinię. Dusimy przez około 3 minut.


3. Dorzucamy pokrojone na połówki pomidorki. Dalej dusimy co chwile mieszając. Po około 2 minutach wygarniamy z patelni warzywa i smażymy łososia porwanego na małe kawałeczki.


4. Do łososia dodajemy śmietanę i jak się zacznie gotować wrzucamy uduszone wcześniej warzywa, parmezan. Chwilę całość mieszamy i wyłączamy.


Finito :-)

Tak oto mamy pappardelle z łososiem, cukinia oraz pomidorkami koktailowymi. Danie gotowe! wybornie smakuje z białym winkiem :-)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...