Przejdź do głównej zawartości

Kotleciki z mięsa mielonego

W ROLI GŁÓWNEJ: MIĘSO MIELONE

dziś chcę Wam podać przepis na moje ukochane (bo ulubione to za mało powiedziane) kotleciki z mięsa mielonego. są fajne, bo takie małe - dosłownie na 2 kęsy. i co ważne - łatwe w przygotowaniu :-)



Do przygotowania kotlecików potrzebujemy:
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • bułka tarta (lub bułka namoczona w wodzie) – służy powiązaniu masy mięsnej
  • garść koperku
  • garść natki pietruszki
  • przyprawy (oprócz soli i pieprzu eksperymentowałam z curry oraz czerwoną słodką papryką. pasuje)
Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy. Formujemy kulki mięsne. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
W robieniu tych kotlecików jest olbrzymia dowolność.
Ja dodaję składniki w zależności od nastroju ;-) Czasami dodaję wszystkie tu wyżej wymienione. Innym razem mieszam tylko mięsko z ziołami i toczę kulki. Lubię taka wersję „light”.

Wszystkie składniki (poza mięsem) mają walor wyłącznie smakowy więc można je dowolnie komponować: dołączać i wykluczać.

Moim zdaniem te małe kotleciki są po prostu GENIALNE!!

Ważne jest to, że kotleciki te są:
1/ idealnym pomysłem na przekąskę na jakieś party. 
wybornie do takich kulek mięsnych komponuje się sos tzatziki (sos na bazie jogurtu, czosnku i ogórka). Ale można je też wykorzystać wraz z sosem pomidorowym do makaronu uzyskując w ten sposób szybkie obiadowe danie J
2/ idealne dla dzieci. Bowiem dzieci uwielbiają wszystko w mini formie: małe kanapeczki…. małe kotleciki…. itd. 

 kotleciki przed ........

kotleciki po ...........


przyjemnie proste w przygotowaniu. zachęcam do toczenia kulek mięsnych :-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...