Przejdź do głównej zawartości

Makaron z krewetkami




Powiem szczerze, że nie przepadam za krewetkami ale to wcale nie powód by ich nie przyrządzić, prawda? ;-) Ba, to nawet "wyzwanie" dla blogerki kulinarnej ;-)

Poza tym fakt, że nie lubię krewetek nie ma uzasadnienia. To jest moje dziwactwo. Nie lubię, bo nie spróbowałam ;-)

Kolejna rzecz to fakt, że postanowiłam przygotować potrawę z krewetkami, gdyż osoba którą podejmowałam tą kolacją lubi krewetki :-)

Ponadto, dziś jest piątek. Dużo osób w piątki nie jada mięsa więc to jest kolejny doskonały pretekst by przyrządzić coś innego, rybno-podobnego ;-)

I tak.... poniżej mój przepis na spaghetti z krewetkami koktailowymi (to te małe)

Składniki:

  • makaron spaghetti (może być też makaron typu tagiatelle lub pappardelle)
  • krewetki - opak 150 gram; może być więcej - jak kto lubi :-)
  • 2 ząbki czosnku (można też dodać cebulkę)
  • natka pietruszki (pęczek)
  • sok z cytryny (ja dałam z połowy cytryny)
  • chilli (może być świeże, suszone lub pasta)
  • oliwa
  • dwie duże łyżki masła
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.

2. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem na której podsmażamy czosnek z ewentualna cebulką, pietruszką. Możemy także dodać chilli.

3. Następnie wrzucamy krewetki i smażymy je około 2-3 minut. Doprawiamy sola, pieprzem oraz sokiem z cytryny. 

4. Przygotowanie krewetek trwa mniej więcej tyle ile gotuje się makaron. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z krewetkami, mieszamy całość, wykładamy na talerz i dosypujemy dodatkową garścią natki pietruszki. Można też potrawę posypać świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...