Przejdź do głównej zawartości

Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym i śmietaną




Skoro już polubiłam krewetki to postanowiłam przygotować ich kolejną wersję :-)

Tym razem zachęcam Was do przyrządzenia krewetek królewskich w sosie pomidorowo-śmietanowym. Jest to opcja za którą przepadam zdecydowanie bardziej. Wole bowiem te makarony na bazie śmietany. Wiem, że są one bardziej kaloryczne ale smakują mi bardziej :-)

Składniki:
  • makaron (ja użyłam makaronu typu spaghetti ale uważam, że doskonale pasowałby także tagiatelle lub pappardelle)
  • krewetki królewskie - około 300 gram
  • czosnek (2-3 ząbki; można także dodać cebulę, najlepiej szalotkę)
  • pęczek natki pietruszki 
  • 2 średnie dojrzałe pomidory (mogą być tez pomidory z puszki)
  • gęsta śmietana np. 12% (opakowanie ok 200 gram)
  • oliwa
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować (zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu)

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy czosnek z ewentualna cebulką oraz pokrojoną natką pietruszki.

3. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej obrane ze skórki). 

4. Po kilku minutach dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.  

5. Makron odcedzamy i przekładamy do sosu krewetkowo-smietanowo-pomidorowego. 

6. Wykładamy na talerz. Dekorujemy natka pietruszki oraz pomidorkami koktailowymi. 

Wybaczcie mi moją nieskromnosć ale ..... danie wyszło obłędne!!! :-)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...