Przejdź do głównej zawartości

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Oto kolejny przepis na zagospodarowanie cukinii.

Prosta, dość szybka do przygotowania i smaczna potrawa.


Składniki:

  • 1 cukinia
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • oregano, pieprz
  • ser mozarella
Sposób przygotowania:

1. Cukinię umyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ.

2. Przygotować farsz tzn. na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulkę, czosnek, mięso mielone oraz pokrojonego w kostkę pomidora.

3. Do naczynia żaroodpornego wkładamy naszą cukinię, którą nadziewamy farszem. Na wierzchu posypujemy wiórkami mozarelli (a jak nie mamy mozarelli to parmeazanem).

4. Cukinie pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

I gotowe :-) 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Żurownia, Katowice, ul. Ligonia 16

Żurownia to zdecydowanie moje tegoroczne śląskie odkrycie.  Miejsce urzekło mnie od wejścia, a strzałem w dziesiątkę okazał się niewielki ogródek na patio. Kolejna niespodzianka to całkiem spore, ciekawe menu... z którego wybraliśmy: - ramen po śląsku - na bogato :-) - zapiekankę "grubiorz" z krupniokiem oraz  - hajer klasyczny Atuty tego miejsca to: nietuzinkowe menu, solidne porcje, smak obłędny, przemiła obsługa.  Serdecznie polecam!