Przejdź do głównej zawartości

Piękna 56, Warszawa, ul. Piękna 56

Imieniny naszej wspólnej koleżanki były doskonałym pretekstem, by udać się w nowe miejsce. Jednak za sugestią Żarłomaniaka (który odwiedził ten lokal kilka tygodni wcześniej) udaliśmy się do lokalu Piękna 56. Restauracja w doskonałym punkcie, bo w centrum miasta. 


Dzięki temu, że byliśmy kilkuosobową grupą mieliśmy okazję zdegustować całkiem sporo potraw. Jak się okazało bardzo smacznych.

Oczekiwanie (dość długie, bo trwało to dobre pół godziny) uprzyjemniały napoje: zimne piwo (lokal oferuje piwo z beczki oraz butelkowe), wino (restauracja ma w swoim menu dość spory wybór win), a także drinki :-)


Z menu wybraliśmy następujące potrawy:
  • crostini z tapenadą i kozim serem
a do tego
  •  mix: oliwki, kapary i suszony pomidor
a do jedzenia: 
  • pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym
  • pappardelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

  •  tagliatelle z kiełbasą chorizo, pomidorem suszonym i oliwkami aglio olio


Na deser zamówiliśmy:
  • naleśniki z serem mascarpone, z owocami i bitą śmietaną
  • lody z sera koziego w cieście filo
  • czekoladowy suflet z gałką lodów śmietankowych
Było pysznie!!


Wpis z pierwszej wizyty w tym miejscu:

Super adres, pyszne jedzenie, niezbyt wygórowane ceny i miła, choć powolna obsługa. Warte polecenia menu sezonowe, np. chłodnik arbuzowo - miętowy, albo dania z kurkami. 
Ja natomiast skusiłem się na sałatkę z gorgonzolą, suszonymi pomidorami, orzechami, pistacjami i melonem

 

a także na melona z szynką parmeńską. 


Do tego oczywiście obowiązkowo zimne piwko.

 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...