Przejdź do głównej zawartości

Pod Pstrągiem, Park Skaryszewski





W niedzielę na ulicy Francuskiej miał miejsce festyn z okazji Święta Francji. Przy okazji wizyty w tej części miasta postanowiłam wraz z koleżankami wybrać się do lokalu usytuowanego w Parku Skaryszewskim (info dla tych co nie mieszkają w Warszawie - park ten jest położony na przeciwko Stadionu Narodowego). 

Pod Pstrągiem - tak nazywa się to miejsce. Ładnie położone, bo nad samym jeziorkiem w parku. Usiąść można przy dużych ławach - to do konsumpcji, a potem można przenieść się na leżaczek i tu wypić na przykład kawę lub piwko :-)

Jedna z koleżanek zachwalała to miejsce i opowiadała smakowite historie o tym, jaką to pyszna rybkę tam podają.... :-) Zachęcone rekomendacją poszłyśmy tam i zamówiłyśmy rzecz jasna pstrąga z grilla właśnie. 

Sztuka ryby kosztuje 25 pln. W mojej ocenie to całkiem sporo - szczególnie, że to koszt samej ryby. Do tego należy doliczyć jeszcze cenę sałatki, zagryzki w postaci ogórka, ziemniaczków lub frytek oraz czegoś do picia.
Należy powiedzieć, że pstrąg był wart swojej ceny. Był prze-pyszny!! Pięknie pachnący. Mięso ryby było miękkie. 
To było naprawdę smaczne danie :-)

Gorąco polecam!!

przed konsumpcją :-)





po konsumpcji - na dowód że smakowało ;-)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...