W roli głównej: CYTRYNY
Limoncello to pochodzący z Włoch likier cytrynowy.
Bazą likieru są cytryny. Uzupełnienie to tylko cukier i spirytus.
Przygotowanie tego likieru to banał..... ;-) jest tylko jeden problem.... czas oczekiwania ;-)
Składniki do przyrządzenia likieru cytrynowego:
- cytryny (w oryginalnym przepisie była mowa o 12 cytrynach; ja wzięłam tylko 8 szt.)
- 0,7 litra spirytusu
- 1 litr niegazowanej wody mineralnej
- 600 gram cukru
Oczywiście do przygotowania likieru musimy się wyposażyć w duży, zamykany słój oraz jakieś fajne, zgrabne butelki do który rozlejemy likier.
W poszukiwaniu sposobu na wykonanie likieru znalazłam kilka przepisów, a właściwie dwa zasadnicze. Z czego poniżej prezentuję jeden z nich - ten jest mniej popularny i właśnie dlatego postanowiłam go wykorzystać :-)
Sposób przyrządzenia likieru - odrobinkę zmodyfikowany przeze mnie ;-)
1. Cytryny należy umyć, najlepiej sparzyć wrzątkiem i wyszorować.
2. Następnie cytryny obieramy ze skórki; najlepiej specjalną skrobaczką - to po to by skórki były cienkie. Coś mi nie szło z tym skrobaniem dlatego postanowiłam cytryny cieniutko obrać pozostawiając jak najmniej białej części cytryny (bo ta biała skórka z cytryny daje goryczkę, a tego chcemy przecież uniknąć).
3. Skórki wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce (np. do zamkniętej szafki). W przepisie oryginalnym skórki powinny stać zaledwie dobę; ja je trzymałam 6 dni.
4. Po upływie tego czasu zawartość słoja przelewamy przez sito. Jak skórki odciekną to je wyrzucamy. To co nam zostaje to spirytus zabarwiony na cytrynowy kolor :-)
5. Teraz, podgrzewamy wodę, w której rozpuszczamy cukier. Wodę studzimy i już zimną dolewamy do spirytusu. Mieszamy.
6. Gotowy płyn rozlewamy do butelek i odstawiamy ponownie - tym razem na jakieś 6-7 tygodni. Po tym czasie napój staje się likierem cytrynowym gotowym do picia :-)
W ten sposób otrzymujemy domowe limoncello.
6. Gotowy płyn rozlewamy do butelek i odstawiamy ponownie - tym razem na jakieś 6-7 tygodni. Po tym czasie napój staje się likierem cytrynowym gotowym do picia :-)
Moim zdaniem likier ten najlepiej smakuje mocno schłodzone.
Uwaga
Cytryny pozostałe po obraniu ich ze skórek możecie wykorzystać na kilka sposobów. Poniżej podaję Wam kilka propozycji:
1. cytryny można pokroić w plasterki lub kawałki, zasypać cukrem (względnie zalać kilkoma łyżkami miodu) i stosować do herbaty lub
2. możemy też cytryny połączyć z kilkoma plasterkami imbiru i zalać ciepłą wodą i pić taki napój, który jest b.smaczny i niezwykle zdrowy - ja właśnie tę wersję Wam polecam!
3. można też zrobić z cytryn lemoniadę lub
4. wycisnąć z cytryn sok, który przelewamy do woreczków na lód - w ten sposób uzyskamy mrożone kostki lodu o smaku cytrynowym - idealne do drinków.
Komentarze
Prześlij komentarz