Przejdź do głównej zawartości

Papryka w słodko-kwaśnej zalewie octowej

W roli głównej: papryka




Nigdy nie robiłam przetworów na zimę.
Powodów jest kilka.... ale czerwona papryka jest o tej porze roku (wrzesień) tania - stąd narodził mi się w głowie pomysł, by przygotować "zimową paprykę".
Dziś przepis na paprykę w zalewie octowej.

Do przygotowania "zimowej" papryki potrzebujemy (w moim przepisie zużyłam  tylko nieco ponad pół kilo papryki). Jeśli chcecie przygotować więcej papryki musicie przygotować wielokrotność podanych tu ilości składników.

Składniki:
  • paprykę 
  • czosnek
  • cebulę
  • liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • opcjonalnie: gałązki świeżego tymianku

Składniki do zalewy:
  • woda (pół litra)
  • 200 ml octu spirytusowego
  • 100 gram cukru (ja dodałam także 3 łyżki stołowe miodu)
  • łyżka stołowa soli

Sposób przygotowania zalewy:

1. Zagotować wodę. 
2. Dodać cukier, sól i ocet. 
3. Podgrzać ponownie do wrzenia i odstawić żeby przestygła.

Procedura przygotowania "zimowej papryki":

1. Obrać cebulę i czosnek. Czosnek pokroić w talarki a cebulę w piórka.  

2. Umyć paprykę. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki (mogą być "łodeczki", paseczki lub duża kostka).

3. Słoiki umyć a jeszcze lepiej wyparzyć. 

4. Do tak przygotowanych słoików wkładamy kolejno: 

  • liść laurowy (1-2 szt.), 
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego, 
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego, 
  • kilka ziarenek gorczycy, gałązkę tymianku, kilka piórek cebuli oraz kilka plasterków czosnku. 



6. Następnie do słoików wkładamy paprykę (układamy ją dość ciasno).


7. Zalewamy całość przygotowaną wcześniej i przestudzoną zalewą. Zalewy ma być prawie pełen słoik. Zakręcamy.

8. Słoiki pasteryzujemy.  

Uwaga
Słoiki pasteryzujemy w ten sposób, że do garnka na dno kładziemy ściereczkę, na której ustawiamy słoiki. Wlewamy do garnka letnią wodę (wody ma być 3/4 wysokości garnka i koniecznie słoiki muszą być przykryte wodą). Gotujemy 10 minut od momentu zagotowania wody w garnku.

Po pasteryzacji wyjmujemy ostrożnie słoiki i odkładamy je - ustawiając je do góry dnem - do wystudzenia.



Komentarze

  1. No powiem ze przepis ciekawy zwłaszcza ze ja nie dodawałam nigdy tymianku i miodu wiec czas spróbować, dzięki :-)


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że przepis wydaje się ciekawy. Z tymiankiem proszę uważać ;-) z miodem - mniej :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...