Przejdź do głównej zawartości

Tarta śliwkowa z mascarpone

W roli głównej: śliwki


Na działce dojrzały śliwki. Owoce są już tak dojrzałe że same spadają z drzewa :-) więc należy je sensownie wykorzystać a zatem...... dziś przygotuję tartę śliwkową na kruchym spodzie z serkiem mascarpone i płatkami migdałowymi.

Składniki na kruche ciasto:
  • mąka (około 
  • kostka masła roślinnego (np. margaryna Kasia)
  • cukier (niepełna szklanka)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek cytrynowy
  • cukier waniliowy
Pozostałe składniki:
  • śliwki (około kilogram)
  • brązowy cukier (4 łyżki stołowe)
  • serek mascarpone (małe opakowanie)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Z pierwszej części składników zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przez około pół godziny do godziny. 

2. Następnie wylepiamy ciastem formę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub kaszą manną), nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

3. Na podpieczony spód wykładamy śliwki (śliwki wcześniej umyte, wydrylowane i pokrojone w ćwiartki podsmażamy niecałe 10 minut na patelni na maśle (1-2 łyżki masła z 1/3 szklanki cukru). Ciasto ze śliwkami pieczemy kolejne 15 minut.

4.  Następnie robimy masę serową: na patelni topimy 2 łyżki masła; dodajemy cukier i czekamy aż się skarmelizuje. Następnie dodajemy serek mascarpone i śmietanę. Jak składniki połączą się to zdejmujemy z patelni i wtedy dodajemy jajko. Mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na śliwki. 

5. Całość pieczemy jeszcze około 15-20 minut w 190 stopniach.

6. Ciasto posypujemy cukrem pudrem oraz płatkami migdałowymi.



Wspaniałe, szybkie do przygotowania i pyszne ciasto :-)


Smacznego!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...