W roli głównej: gruszki
Pamiętam czasy, gdy moja mama robiła co roku przetwory. Jeśli przetwarzała gruszki to nie na słodko tylko właśnie w occie i pamiętam, że bardzo mi one smakowały :-)
Uważam, że takie gruszki w tej postaci pasują świetnie do mięsa, zwłaszcza grillowanego lub pieczonego drobiu.
Składniki:
- gruszki (1 kg)
- woda (0,5 litra)
- cukier (0,5 kg)
- ocet (125 ml)
- goździki
- cynamon
Sposób przygotowania:
1. Gruszki umyć, obrać i pokroić np. na ósemki.
2. Z wody, cukru, octu, goździków i cynamonu ugotować syrop.
3. Jak tylko syrop zacznie wrzeć, wkładamy do garnka pokrojone gruszki i gotujemy, bardzo ostrożnie mieszając. Ach ten zapach .... :-)
4. Kiedy gruszki zaczną robić się szkliste (stanie się tak po około 45 minutach) wyjmujemy je delikatnie z syropu i przekładamy do słoików. Gruszki w słoikach zalewamy syropem.
5. Słoiki zakręcamy i stawiamy góry dnem.
I ...... gotowe :-)
Komentarze
Prześlij komentarz