Przejdź do głównej zawartości

Balgera Ristorante & Caffe, Warszawa, ul. Koszykowa 1


To sympatyczne połączenie restauracji i kawiarni tuż obok Placu na Rozdrożu.

Menu niebyt rozbudowane ale jednakowoż ciekawe wręcz nietuzinkowe :-)

My skusiliśmy się na (z góry przepraszamy za jakość fotografii ale w lokalu było takie nastrojowe światło i tak wzorzysta porcelana że nie dało się wyczarować lepszych zdjęć; możemy Was jednak zapewnić że fotki nie oddają smaku potraw które były po prostu wyborne!!)
  • gnocchi nadziewane serem kozim i truflami podawane w delikatnym bulionie z oliwą truflową


  • ravioli z farszem z cielęciny i warzyw z sosem z prawdziwków alla piemontese


  • czarne tagliolini z sosem ze świeżych pomidorów i krewetkami - ciekawa czarna pasta. nie wygląda może zachęcająco - za to smakuje :-)


  • pizzę Alla Diavola z pikantnym salami - naprawdę pikantna



Z deserów polecamy:

  • Sfogla di crema – czyli kremówka z bardzo delikatnym kremem i laską wanilli - wyborna!! 



  • tiramisu




Dobrze schłodzone białe wino, przyjemny wystrój, sympatyczna obsługa gwarancją mile spędzonego wieczoru :-)
Nie jest tanio ale naprawdę warto odwiedzić ten lokal :-)
Polecamy!!


Komentarze

  1. ja tam kiedyś byłam i tam tylko kawiarenka była ale faktycznie ciastka, ciasteczka i torty mieli pyszne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...