O miodach każdy z nas wie dużo. Ja jednak pomyślałam sobie, że na moim blogu nie może zabraknąć wzmianki o tym życiodajnym nektarze :-) więc zamieszczam kilka podstawowych informacji.....
Miód jest produktem:
- smacznym
- zdrowym
- odżywczym
Jest składnikiem wielu diet.
Może być bazą wielu potraw.
Ma mnóstwo wartości odżywczych.
Znanych jest kilka rodzajów miodów m.in.:
1. miody spadziowe - powstają ze spadzi czyli z substancji, która pochodzi z liści oraz igieł drzew (np. jodła, świerk). Szczególnie zalecane na dolegliwości dróg oddechowych.
2. miody nektarowe - powstają z nektaru kwiatów.
Poniżej zastosowanie miodów:
- miód lipowy - zalecany przy suchym kaszlu; zalecany na system nerwowy - działa bowiem uspokajająco i nasennie
- miód bławatkowy
- miód nawłociowy - otrzymywany z mimozy - polecany szczególnie w chorobach dróg moczowych np. w kamicy nerkowej
- miód gryczany - uzupełnia niedobory żelaza w organizmie, obniża ciśnienie, wspomaga ukłąd krążenia,
- miód akacjowy - polecany w problemach gastrycznych i zapaleniu dróg moczowych
- miód koniczynowy
- miód wrzosowy - pomaga w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych, jelit, prostaty i biegunek
- miód rzepakowy - wzmacnia serce, leczy niewydolność krążenia, pomocny w leczeniu miażdżycy.
- miód mniszkowy - stosowany w w chorobach dróg żółciowych i wątroby
Uwaga! Miodu nie należy podgrzewać, gdyż już w temperaturze 37 traci on swoje cenne właściwości. Z tego względu nie należy go dodawać do gorącej herbaty - no chyba że traktujemy miód jedynie jako "słodzik".
Komentarze
Prześlij komentarz