Pomyślałam, żeby napisać dwa zdania o tych ziołach, gdyż bardzo je lubię. Lubię je do tego stopnia, że sypię je prawie do wszystkiego - nawet do jajecznicy ;-)
Jak zapewne domyślacie się zioła prowansalskie to mieszanka ziół pochodząca z południa Francji - konkretnie z Prowansji.
W mieszance tej znajdziemy takie zioła jak:
- rozmaryn,
- bazylia,
- szałwia,
- mięta,
- cząber ogrodowy
- oregano
- majeranek
Zioła te maja bogate zastosowanie w kuchni.
Możemy je dodawać niemal do wszystkiego.
I tak np. zioła prowansalskie możemy dodać do potraw mięsnych (pieczonych, mielonych czy z grilla), sałatek, zup, potraw z ryb, a nawet do farszów oraz serów.
Dobra wiadomość jest taka, że nie musimy jechać do Prowansji żeby mieć zioła prowansalskie :-) możemy przygotować sobie taki mix ziół samodzielnie (dodając po 2-3 łyżki każdego ziela, cząber - 1 łyżka).
Szczerze Was zachęcam do przygotowania własnej mieszanki takich ziół :-)
Komentarze
Prześlij komentarz