Przejdź do głównej zawartości

Żurawina z jabłuszkiem




Konfitura z żurawiny - idealna do mięsa.

Smak całkiem niezły ale mnie najbardziej podoba się kolor tej konfitury :-) przepiękny ciemno różowy. Żurawina jest kwaśna ale dzięki temu że dodałam miód wyszła przyjemnie słodka. Super!



Składniki:

  • 25 dk żurawiny hodowlanej 
  • 4 jabłka (np. szara reneta ale pasuje też każdy inny)
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • szklanka wody
  • pół szklanki miodu
  • odrobina cynamonu (jeśli ktoś lubi i ma chęć na taki dodatek)
Sposób przygotowania:

1. Żurawinę wypłukać.

2. W rondelku w połowie szklanki wody gotujemy jabłuszka (wcześniej obrane, wydrążone i pokrojone na ćwiartki). Gotujemy jabłka z dodatkiem cukru (ewentualnie odrobinką cynamonu) około 10 minut.

3. W innym garnku gotujemy wodę (połowa szklanki) z miodem i dodajemy żurawinę. Gotujemy na wolnym ogniu około 5-7 minut.

4. Następnie dodajemy jabłka i dalej gotujemy około 20-30 minut co chwilkę mieszając.



5. Po tym czasie konfiturę przekłądamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Słoiki pasteryzujemy 10 minut. Ja nie pasteryzowałam - zobaczymy co się stanie?....... ;-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie