Konfitura z żurawiny - idealna do mięsa.
Smak całkiem niezły ale mnie najbardziej podoba się kolor tej konfitury :-) przepiękny ciemno różowy. Żurawina jest kwaśna ale dzięki temu że dodałam miód wyszła przyjemnie słodka. Super!
Składniki:
- 25 dk żurawiny hodowlanej
- 4 jabłka (np. szara reneta ale pasuje też każdy inny)
- 4 łyżki stołowe cukru
- szklanka wody
- pół szklanki miodu
- odrobina cynamonu (jeśli ktoś lubi i ma chęć na taki dodatek)
Sposób przygotowania:
1. Żurawinę wypłukać.
2. W rondelku w połowie szklanki wody gotujemy jabłuszka (wcześniej obrane, wydrążone i pokrojone na ćwiartki). Gotujemy jabłka z dodatkiem cukru (ewentualnie odrobinką cynamonu) około 10 minut.
3. W innym garnku gotujemy wodę (połowa szklanki) z miodem i dodajemy żurawinę. Gotujemy na wolnym ogniu około 5-7 minut.
4. Następnie dodajemy jabłka i dalej gotujemy około 20-30 minut co chwilkę mieszając.
5. Po tym czasie konfiturę przekłądamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Słoiki pasteryzujemy 10 minut. Ja nie pasteryzowałam - zobaczymy co się stanie?....... ;-)
Komentarze
Prześlij komentarz