Przejdź do głównej zawartości

Rolada szpinakowa z łososiem


Składniki rolady szpinakowej: 

  • 300 gram mrożonego szpinaku  
  • ok 150 gram łososia wędzonego
  • ok 200 gram serka kremowego
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka kaparów
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia

Przygotowanie rolady:
1. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Po chwili dodajemy szpinak i podsmażamy tak długo aż odparuje z niego większość wody.
2. Szpinak studzimy. Wtedy dodajemy żółtka; mieszamy.

3. W osobnej misce ubijamy pianę z białek.
4. Do szpinakowej masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia; wylewamy na papier masę i wyrównujemy tak by powstał cienki placek (prostokąt).

6. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Studzimy.
7. Kremowy serek mieszamy z czosnkiem, pokrojonymi kaparami oraz koperkiem. Doprawiamy też solą i pieprzem.
8. Na wystudzonym cieście szpinakowym smarujemy serek równą warstwą a na niej układamy plastry łososia. 
9. Zwijamy delikatnie roladę wzdłuż dłuższego boku i tak zwiniętą owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Serwujemy pokrojoną w plastry np. grubości ok 2 cm.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...