Przejdź do głównej zawartości

Tosia na warsztatach kulinarnych

Witajcie Kochani,

Dziś chciałam się z Wami podzielić wrażeniami z wczorajszych warsztatów kulinarnych w których miałam przyjemność uczestniczyć.

Warsztaty organizowane zostały przez studio kulinarne Cook Up, które z powodzeniem od kilku lat organizuje warsztaty kulinarne z różnych obszarów tematycznych.

Ja wybrałam sobie zajęcia, gdzie prowadzącą była Marietta Marecka, w której jestem od kilku miesięcy "zakochana"; dokładnie od chwili gdy po raz pierwszy w telewizji Kuchnia TV obejrzałam prowadzony przez Nią program pt. "ABC gotowania". 
W programie tym Marietta dzieli się przepisami łatwymi, prostymi, tanimi w wykonaniu i co najważniejsze mega smacznymi :-)

Wczoraj warsztaty miały tytuł "Kuchnia w drodze" - cokolwiek to znaczy ;-)
Podczas nich wraz z pozostałymi uczestnikami przygotowałam 4 (wcześniej zaplanowane) potrawy. I tak były to:

  • zupa krem z marchewki z sokiem pomarańczy, imbirem i chili; zupa była serwowana z paluchem z ciasta francuskiego
  • polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim na szpinaku
  • pierożki z ciasta ryżowego z farszem łososiowo-porowym gotowane w koszyczkach bambusowych na parze

  • eklerki z kremem z serka mascarpone z solonym karmelem
Muszę przyznać, że przygotowanie tych wszystkich potraw zajęło nam trochę czasu ale.....efekt był nooo, hmmmm, powalający :-) Z każdą potrawą wznosiłam się coraz wyżej do kulinarnego nieba :-)
Wszystko smakowało bosko!!

Przepisy na te potrawy umieszczę w osobnych postach.
Zachęcam do ich przygotowania :-)
Zachęcam także do oglądania programów kulinarnych z Mariettą :-)
Polecam warsztaty w Cook Up studio :-)

A tu Tosia na warsztatach :-)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...