Drożdżowe paluchy.
Zwane z włoska - grissini :-) takie paluchy serwowane są tam jako antipasti czyli przekąska.
Proste i smaczne :-)
Do przygotowania takich paluchów potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki
- pół kostki drożdży (5 gram)
- szklanka ciepłej wody
- 50 ml oliwy
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Sposób przyrządzenia:
1. Do miski lub na stolnicę wsypujemy mąkę (najlepiej przesianą).
2. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie. Wlewamy do mąki.
3. Następnie dodajemy sól oraz oliwę.
4. Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Jeśli zchodzi taka potrzeba podsypujemy lekko mąką. Ciasto powinno być jednolite, gładkie, elastyczne.
5. Ciasto po wyrobieniu przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakiś czas np. pół godziny. W tym czsie ciasto "odpoczywa" i rośnie.
6. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
7. Ciasto dzielimy na małe porcje i z tych małych kawałków formujemy dłońmi cienkie paluszki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Paluszki smarujemy na wierzchu oliwą i posypujemy zianem sezamu, kminkiem, gruboziarnistą solą lub makiem.
9. Pieczemy ok. 20 minut. Powinny być złocisto rumiane na wierzchu.
Paluchy po wystudzeniu można jeść tak po prostu. Można je podawać z różnymi sosami (dipami). Mogą być uzupełnieniem zupy.
Jeśli bedą po wystudzeniu za suche wówczas proponuję owinąć je w suchą i czystą ścierczkę i zostawić je tak na trochę. Wówczas zmiękną.
To naprawdę nie jest trudne :-)
Komentarze
Prześlij komentarz