Kluski śląsie idealnie komponują się z bigosem.
Składniki:
1. Ziemniaki gotujemy, tłuczemy i studzimy.
2. Ziemniaki przekładamy do miski. Warstwę ziemniaków "dzielimy" na 4 części. Jedną z części ziemniaków wykładamy i uzupełniamy mąką ziemniaczaną. O tak.....
3. Dodajemy 1 całe jajko.
4. Wyrabiamy ciasto.
5. Z ciasta formujemy małe kulki. W każdej kulce robimy palcem wgłębienie. Takie wgłębienie w klusce jest po to, by wypełnić je skwarką lub sosem ;-)
6. Kluski wrzucamy na gotującą się (osoloną) wodę i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy przez jakieś 5 minut.
Kluski śląskie możemy jeść z bigosem. To moja ulubiona wersja.
Możemy je także okrasić skwareczkami lub po prostu cebulką przysmażoną na oleju.
Można je także polać roztopionym masłem.
Jak dla mnie .......... wszystkie te wersje są super! pyszne!! i ......... godne polecenia :-)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
1. Ziemniaki gotujemy, tłuczemy i studzimy.
2. Ziemniaki przekładamy do miski. Warstwę ziemniaków "dzielimy" na 4 części. Jedną z części ziemniaków wykładamy i uzupełniamy mąką ziemniaczaną. O tak.....
3. Dodajemy 1 całe jajko.
4. Wyrabiamy ciasto.
5. Z ciasta formujemy małe kulki. W każdej kulce robimy palcem wgłębienie. Takie wgłębienie w klusce jest po to, by wypełnić je skwarką lub sosem ;-)
6. Kluski wrzucamy na gotującą się (osoloną) wodę i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy przez jakieś 5 minut.
Kluski śląskie możemy jeść z bigosem. To moja ulubiona wersja.
Możemy je także okrasić skwareczkami lub po prostu cebulką przysmażoną na oleju.
Można je także polać roztopionym masłem.
Jak dla mnie .......... wszystkie te wersje są super! pyszne!! i ......... godne polecenia :-)
Komentarze
Prześlij komentarz