Jedna z moich ulubionych potraw to makaron z sosem bolońskim.
Najlepiej się chyba do tego sosu nadaje makaron typu spaghetti czyli długie nitki.
Składniki:
Najlepiej się chyba do tego sosu nadaje makaron typu spaghetti czyli długie nitki.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej się spawdza wieprzowo-drobiowe, bo nie jest wtedy suche)
- sos pomidorowy z kartonu
- puszka pomidrów (najlepiej całych, obranych)
- cebula
- czosnek
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
- oliwa
Przygotowanie:
1. Na patelni na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek (drobno pokrojony lub przepuszczony przez praskę).
2. Dodajemy mięso i smażymy je ok 10 minut.
3. Jak mięso będzie złotego koloru dodajemy pomidory z puszki oraz wlewamy sos pomidorowy.
4. Gotujemy kilka minut od czsu o czasu mieszając.
5. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz zioła.
6. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Odcedzamy. Łączymy z sosem.
7. Na wierzch każdej porcji sypiemy najlepiej świeżo startym serem parmezan. Dodajemy porwane świeże litki bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz