Tym razem chciałabym się z Wami podzielić przepisem na genialny lunch lub doskonałą przekąskę.
Poniżej przepis na rożki z ciasta francuskiego z farszem szpinakowo-serowym.
Składniki:
Poniżej przepis na rożki z ciasta francuskiego z farszem szpinakowo-serowym.
Składniki:
- ciasto francuskie
- szpinak (świeży bądź mrożony)
- ser feta
- czosnek
- 1 mała cebula
- jajko (do posmarowania rożków)
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Na patelni podsmażamy na oliwie cebulę z czosnkiem (drobno posiekanym lub przepuszczonym przez praskę).
2. Dodajemy szpinak i dusimy go ok. 15 minut.
3. Dokładamy rozdrobniny ser feta i mieszamy by połączył sie ze szpiakiem.
4. Po kilku minutach farsz jest gotowy. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą (na końcu, bo słoność farszu pochodzi ze słonej fety).
5. Rozmrożone ciasto francuskie kroimy na kwadraty 5x5 cm.
6. Na środku kwadratu kładziemy farsz szinakowo-serowy i zlepiamy brzegi kwadratu po przekątnej tak, by powstał trójkąt.
7. Smarujemy rożek roztrzepanym jajkiem.
8. Tak przygotowane rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Pieczemy ok 12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Dawno już nie jadłam takiej pyszności :-)
Dziś zrobiłam i zgadzam się z Panią Łyżeczką - było PYSZNE! :-D
OdpowiedzUsuń