Przejdź do głównej zawartości

Krem z pomidorów

W roli głównej: pomidory

to jedna z moich ulubionych zup-kremów :-) 




Składniki:

  • pomidory (możemy użyć całych świeżych pomidorów, które obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Możemy również użyć pomidorów z puszki - najlepiej tych obranych tzw. pellatti)
  • 2 mała cebula lub 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 litra bulionu
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • śmietana
  • bazylia do dekoracji
  • do zupy możemy także dodać marchewkę oraz ziemniaka
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzewamy oliwę na której podsmażamy z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i zmiażdżony czosnek. 

2. Dodajemy pomidory (jeśli się zdecydowaliśmy na wersję wzbogaconą to teraz jest moment na dodanie pokrojonej w kostkę marchewki oraz ziemniaka)

3. Gotujemy kilka minut. Po czym dodajemy 0,5 litra bulionu. Całość gotujemy ok 20 minut (lub do momentu aż warzywa będą miękkie).

4. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodałam szczyptę chilli dla zaostrzenia smaku. Ja dodałam także mały słoiczek przecieru pomidorowego, bo lubię gdy zupa jest nie tylko ostra ale również i mocno kwaśna :-)
Niektórzy dla smaku oraz w celu zagęszczenia zupy dodają serek topiony (sprawdziłam takie rozwiązanie. polecam).

5. Jak zupa trochę przestygnie to ją blendujemy (miksujemy) - w ten sposób uzyskujemy gładki krem.

6. Podajemy ze śmietaną. Dekorujemy bazylią, którą oczywiście także konsumujemy :-)

Pyszota!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...