W roli głównej: pomidory
to jedna z moich ulubionych zup-kremów :-)
Składniki:
- pomidory (możemy użyć całych świeżych pomidorów, które obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Możemy również użyć pomidorów z puszki - najlepiej tych obranych tzw. pellatti)
- 2 mała cebula lub 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 litra bulionu
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- śmietana
- bazylia do dekoracji
- do zupy możemy także dodać marchewkę oraz ziemniaka
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzewamy oliwę na której podsmażamy z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i zmiażdżony czosnek.
2. Dodajemy pomidory (jeśli się zdecydowaliśmy na wersję wzbogaconą to teraz jest moment na dodanie pokrojonej w kostkę marchewki oraz ziemniaka)
3. Gotujemy kilka minut. Po czym dodajemy 0,5 litra bulionu. Całość gotujemy ok 20 minut (lub do momentu aż warzywa będą miękkie).
4. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodałam szczyptę chilli dla zaostrzenia smaku. Ja dodałam także mały słoiczek przecieru pomidorowego, bo lubię gdy zupa jest nie tylko ostra ale również i mocno kwaśna :-)
Niektórzy dla smaku oraz w celu zagęszczenia zupy dodają serek topiony (sprawdziłam takie rozwiązanie. polecam).
5. Jak zupa trochę przestygnie to ją blendujemy (miksujemy) - w ten sposób uzyskujemy gładki krem.
6. Podajemy ze śmietaną. Dekorujemy bazylią, którą oczywiście także konsumujemy :-)
Pyszota!!!
Komentarze
Prześlij komentarz