Przejdź do głównej zawartości

Kapusta a'la bigosik

To jest moja wersja bigosu. Wersja LIGHT ;-)



Składniki:

  • 2 kg kwaszonej kapusty
  • 3 średnie marchewki
  • 1/4 dużego selera
  • 1 pietruszka
  • 2-3 średnie cebule
  • 60 dk mięsa wołowego z kością (szponder)
  • 30 dk żeberek
  • liść laurowy
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • majeranek, kminek


Sposób przyrządzenia:
1. Do dużego garnka wlewamy wodę tak by zakryła dno.

2. Wrzucamy do wody mięso.

3. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, starkowane na tarce o dużych oczkach warzywa (marchew, pietruszka, eler) oraz pokrojoną w kostkę cebulę (cebulę możemy dodać surową bądź lekko poddusić na oleju)

4. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez jakieś 1,5 godziny do 2 godz.

5. Do bigosu możemy również dodać resztki mięsą i/lub wędlin jeśli takie mamy.

6. Jeśli nie jesteście przeciwnikami sztucznych uzupełniaczy smaku to możecie dodać również 1 kostkę rosołową.

7. Na koniec gotowania dodajemy majeranek i/lub kminek.

Do takiej kapustki (bigosu) pysznie smakują kluski śląskie. To jeden z moich ulubionych zestawów obiadowych :-)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie