To jest moja wersja bigosu. Wersja LIGHT ;-)
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
1. Do dużego garnka wlewamy wodę tak by zakryła dno.
2. Wrzucamy do wody mięso.
3. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, starkowane na tarce o dużych oczkach warzywa (marchew, pietruszka, eler) oraz pokrojoną w kostkę cebulę (cebulę możemy dodać surową bądź lekko poddusić na oleju)
4. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez jakieś 1,5 godziny do 2 godz.
5. Do bigosu możemy również dodać resztki mięsą i/lub wędlin jeśli takie mamy.
6. Jeśli nie jesteście przeciwnikami sztucznych uzupełniaczy smaku to możecie dodać również 1 kostkę rosołową.
7. Na koniec gotowania dodajemy majeranek i/lub kminek.
Do takiej kapustki (bigosu) pysznie smakują kluski śląskie. To jeden z moich ulubionych zestawów obiadowych :-)
Składniki:
- 2 kg kwaszonej kapusty
- 3 średnie marchewki
- 1/4 dużego selera
- 1 pietruszka
- 2-3 średnie cebule
- 60 dk mięsa wołowego z kością (szponder)
- 30 dk żeberek
- liść laurowy
- pieprz
- ziele angielskie
- majeranek, kminek
Sposób przyrządzenia:
1. Do dużego garnka wlewamy wodę tak by zakryła dno.
2. Wrzucamy do wody mięso.
3. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, starkowane na tarce o dużych oczkach warzywa (marchew, pietruszka, eler) oraz pokrojoną w kostkę cebulę (cebulę możemy dodać surową bądź lekko poddusić na oleju)
4. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez jakieś 1,5 godziny do 2 godz.
5. Do bigosu możemy również dodać resztki mięsą i/lub wędlin jeśli takie mamy.
6. Jeśli nie jesteście przeciwnikami sztucznych uzupełniaczy smaku to możecie dodać również 1 kostkę rosołową.
7. Na koniec gotowania dodajemy majeranek i/lub kminek.
Do takiej kapustki (bigosu) pysznie smakują kluski śląskie. To jeden z moich ulubionych zestawów obiadowych :-)
Komentarze
Prześlij komentarz