to włoski deser na bazie śmietanki
Składniki:
Składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki (najmarniej 30%, najlepiej 36%)
- 40 gram cukru
- 1 laska wanilii (jeśli nie mamy tego składnika to nie dramat)
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
1. Podgrzewamy w rondelku śmietankę z rozkrojoną laską wanilii (o ile ją posiadamy; możemy też alternatywnie dodać aromat z wanilii) oraz cukrem. Podgrzewamy to na wolnym ogniu powolutku mieszając tak by cukier się rozpuścił. NIE GOTUJEMY!
2. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odczekać parę minut by spęczniała. Potem dodać 50 ml podgrzanej śmietanki w której rozpuszczamy żelatynę. Następnie przelewamy żelatynę ze śmietanką do pozostałej śmietanki i dokładnie mieszamy.
3. Masę przelewamy do kokilek/foremek czy szklaneczek zahartowanych wcześniej zimną wodą.
4. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
5. Podajemy z sosem malinowym/truskawkowym lub wiśniowym. Ja proponuję wariant z sosem karmelowym.
Sos karmelowy:
Do rondelka wsypujemy 1/4 szklanki cukru z odrobiną wody. Stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy około 10 minut tak by cukier się skarmelizował (będzie koloru brązowego). Gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz