W roli głównej: drożdże
Składniki:
- drożdże (30 gram świeżych lub 7 gram suszonych
- około 3/4 szklanki ciepłej wody
- 400 gram mąki (tj. około 2 szklanek)
- 2-3 łyki oliwy (oleju)
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. W małej miseczce rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie (ja dodaję również łyżeczkę cukru).
2. Do dużej miski przesiewamy mąkę do której wlewamy wodę z drożdżami.
3. Wsypujemy sól oraz oliwę/olej/ i mieszamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej i elastycznej masy, która będzie odchodziła od ręki.
4. Przykrywamy suchą i czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (nie stawiajcie zbyt blisko kaloryfera/pieca bo się zeschnie).
5. Jak wyrośnie (trwa to różnie. zazwyczaj około 1-1,5 godz.) odrywamy kawałek i wałkujemy. Ja nie wałkuję tylko formujębezpośrednio na blaszce palcami. Czekamy jakieś 10 minut, by odpoczęło. Po tym czasie układamy składniki pizzy. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i komponujemy swoją ulubioną pizzę nakładając na nią wcześniej wybrane składniki.
Ja zrobiłam mini-pizze:
- pierwsza: klasyczna margherita czyli tylko sos pomidorowy, cebua i ser mozzarela
- druga: z szynką i pieczarkami
- trzecia: z salami, czarnymi oliwkami oraz korniszonami.
Poniżej kilka innych dość ciekawych propozycji połączenia składników:
- z cebulą i papryką
- z szynką i ananasem
- z ziemniakami i grzybami
- z ziemniakami i boczkiem
- ze szpinakiem, grzybami i jajkiem
- cebulą i pesto
- z suszonymi pomidorami
- z grzybami i pomidorami
- z ziołami i białym serkiem
- tuńczykiem i zielonym groszkiem
- z gorgonzolą i ananasem
- wołowiną, cukinią i bakłażanem
Komentarze
Prześlij komentarz