Przejdź do głównej zawartości

Pizza, Mini pizze

W roli głównej: drożdże



Składniki:
  • drożdże (30 gram świeżych lub 7 gram suszonych
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 400 gram mąki (tj. około 2 szklanek)
  • 2-3 łyki oliwy (oleju)
  • pół łyżeczki soli
Przygotowanie:

1. W małej miseczce rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie (ja dodaję również łyżeczkę cukru).

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę do której wlewamy wodę z drożdżami. 

3. Wsypujemy sól oraz oliwę/olej/ i mieszamy ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej i elastycznej masy, która będzie odchodziła od ręki. 

4. Przykrywamy suchą i czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (nie stawiajcie zbyt blisko kaloryfera/pieca bo się zeschnie). 

5. Jak wyrośnie (trwa to różnie. zazwyczaj około 1-1,5 godz.) odrywamy kawałek i wałkujemy. Ja nie wałkuję tylko formujębezpośrednio na blaszce palcami. Czekamy jakieś 10 minut, by odpoczęło. Po tym czasie układamy składniki pizzy. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i komponujemy swoją ulubioną pizzę nakładając na nią wcześniej wybrane składniki.
Ja zrobiłam mini-pizze:
  • pierwsza: klasyczna margherita czyli tylko sos pomidorowy, cebua i ser mozzarela
  • druga: z szynką i pieczarkami
  • trzecia: z salami, czarnymi oliwkami oraz korniszonami.



Poniżej kilka innych dość ciekawych propozycji połączenia składników:
  • z cebulą i papryką
  • z szynką i ananasem
  • z ziemniakami i grzybami
  • z ziemniakami i boczkiem
  • ze szpinakiem, grzybami i jajkiem
  • cebulą i pesto
  • z suszonymi pomidorami
  • z grzybami i pomidorami
  • z ziołami i białym serkiem
  • tuńczykiem i zielonym groszkiem
  • z gorgonzolą i ananasem
  • wołowiną, cukinią i bakłażanem


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...