Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka).
Składniki:
- herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek
- mleko - 1 litr
- kasza manna - 1 szklanka
- cukier - 3/4 szklanki
- 1 kostka masła (margaryny)
Przygotowanie:
1. Na blaszce układamy herbatniki.
2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki.
3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki.
4. Układamy wierzchnia warstwęz herbatników lekko je dociskając.
5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku).
Polewa czekoladowa
Składnki:
- masło - 10 dk
- cukier - 1/3 szklanki
- kakao - 3 łyżki
Przyrządzenie polewy:
1. W rondelku roztapiamy masło.
2. Dodajemy cukier i kakao.
3. Mieszamy. Jak składniki sie połączą dodajemy łyżkę stołową (lub 2) wody. Masę tak długo mieszamy aż zgęstnieje.
Komentarze
Prześlij komentarz