Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z dyni

W ROLI GŁÓWNEJ: DYNIA


Jesień.
Październik. 
W sprzedaży jest już DYNIA. 
Kilkakrotnie kusiło mnie żeby przyrządzić  krem z dyni. Jednak jakoś brakowało mi odwagi ;-)
Jednak teraz, gdy podjęłam się prowadzenia bloga kulinarnego to jest to niemalże mój obowiązek ;-)
Dlatego podjęłam wyzwanie i korzystając z okazji, że w ten weekend miałam gości postanowiłam przygotować dla nich zupę krem z dyni.

Przepisów na ten krem jest mnóstwo. Poniżej moja wersja tego kremu.

Składniki:

  • dynia - około 1 kg
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2-3 szalotki (to takie małe cebule)
  • 4 ząbki czosnku
  • bulion warzywny - 1/2 litra
  • śmietanka 22% - szklanka
  • oliwa - ok 30 ml
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka chili, gałka muszkatołowa)
  • pestki dyni - garść (do dekoracji)



Przygotowanie:
1. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Gdy cebulka i czosnek lekko się zrumienią dodajemy pokrojone w kostkę dynię oraz ziemniaki i chwilę smażymy (około 5 minut).
3. Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 20 minut (Uwaga: w związku z tym, że ziemniaki gotują się dłużej niż dynia więc można ziemniaki wcześniej ugotować i dodać tak wcześniej przygotowane do miękkiej dyni, która właściwie jest gotowa już po 15 minutach).
4. Do zupy dodajemyśmietanę oraz przyprawy do smaku w zależności od naszych indywidualnych upodobań.
5. Zupę po przestudzeniu blendujemy (czyli miksujemy uzyskując w ten sposób krem). 
6. Podajemy posypując na wierzchu uprażonymi na suchej patelni pestkami z dyni.

Trudno jest mi ocenić właściwie moje "dzieło", gdyż po raz pierwszy przyrządzam tę zupkę a co więcej nigdy jej nie kosztowałam.
Jednak, ogólnie mogę powiedzieć że zupa wyszła całkiem, całkiem ...........pyszna :-)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Ciasto z kaszy manny

Ciastkowiec - tak to ciasto nazwał mój Tato :-) myślę, że to trafne określenie zważywszy na fakt, iż spód jak i wierzch ciasta stanowią herbatniki (czyli ciastka). Składniki: herbatniki (absolutnie nie nadaja się do tego krakersy bo są za delikatne) - 6 paczek mleko - 1 litr kasza manna - 1 szklanka cukier - 3/4 szklanki 1 kostka masła (margaryny) Przygotowanie: 1. Na blaszce układamy herbatniki. 2. Przygotowujemy w garnku masę tzn. wlewamy do garnka mleko i gotujemy. Jak już mleko jest ciepłe dodajemy masło, które ma się w nim rozpuścić oraz cukier. Doprowadzamy mleko do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę manną i chwilę gotujemy mieszając tak, by nie powstały grudki. 3. Gorącą masę wylewamy na herbatniki. 4. Układamy wierzchnia warstwęz  herbatników lekko je dociskając. 5. Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową, a na tężejącą czekoladę sypiemy wiórki kokosowe (bardziej dla ozdoby niż smaku). Polewa czekoladowa Składnki: m...