W ROLI GŁÓWNEJ: DYNIA
Jesień.
Październik.
W sprzedaży jest już DYNIA.
Kilkakrotnie kusiło mnie żeby przyrządzić krem z dyni. Jednak jakoś brakowało mi odwagi ;-)
Październik.
W sprzedaży jest już DYNIA.
Kilkakrotnie kusiło mnie żeby przyrządzić krem z dyni. Jednak jakoś brakowało mi odwagi ;-)
Jednak teraz, gdy podjęłam się prowadzenia bloga kulinarnego to jest to niemalże mój obowiązek ;-)
Dlatego podjęłam wyzwanie i korzystając z okazji, że w ten weekend miałam gości postanowiłam przygotować dla nich zupę krem z dyni.
Przepisów na ten krem jest mnóstwo. Poniżej moja wersja tego kremu.
Składniki:
- dynia - około 1 kg
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- 2-3 szalotki (to takie małe cebule)
- 4 ząbki czosnku
- bulion warzywny - 1/2 litra
- śmietanka 22% - szklanka
- oliwa - ok 30 ml
- przyprawy (sól, pieprz, papryka chili, gałka muszkatołowa)
- pestki dyni - garść (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Gdy cebulka i czosnek lekko się zrumienią dodajemy pokrojone w kostkę dynię oraz ziemniaki i chwilę smażymy (około 5 minut).
3. Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 20 minut (Uwaga: w związku z tym, że ziemniaki gotują się dłużej niż dynia więc można ziemniaki wcześniej ugotować i dodać tak wcześniej przygotowane do miękkiej dyni, która właściwie jest gotowa już po 15 minutach).
4. Do zupy dodajemyśmietanę oraz przyprawy do smaku w zależności od naszych indywidualnych upodobań.
5. Zupę po przestudzeniu blendujemy (czyli miksujemy uzyskując w ten sposób krem).
6. Podajemy posypując na wierzchu uprażonymi na suchej patelni pestkami z dyni.
Trudno jest mi ocenić właściwie moje "dzieło", gdyż po raz pierwszy przyrządzam tę zupkę a co więcej nigdy jej nie kosztowałam.
Jednak, ogólnie mogę powiedzieć że zupa wyszła całkiem, całkiem ...........pyszna :-)
Jednak, ogólnie mogę powiedzieć że zupa wyszła całkiem, całkiem ...........pyszna :-)
Komentarze
Prześlij komentarz