W roli głównej: tuńczyk
Składniki bazowe:
- ryż (250 gram) może być biały, brązowy a nawet jaśminowy
- tuńczyk w sosie własnym z puszki (ja daję 2 puszki bo lubię gdy w sałatce jest go ięcej)
- ogórek kiszony - 3-4 sztuki (nadaje się również ogórek konserwowy)
- cebula - 1 średniej wielkości (biała lub czewona)
- pieprz
- majonez
- ewentualnie sól
składniki opcjonalne:
- kukurydza z puszki (połowa puszki - porcja dla 250 gr ryżu); niektórzy dają także groszek
- jajko na twardo 2-3 sztuki
- czerwona papryka (połowa średniej wielkości)
Przygotowanie
1. Ryż gotujemy. studzimy.
2. Wszystkie składniki kroimy w kostkę.
3. Do ryżu dodajemy kolejno tuńczyka, ogórka, cebulkę i składniki z listy tych opcjonalnych.
4. Doprawiamy pieprzem i wszystko mieszamy razem z majonezem (2-3 łyżki stołowe).
Uwaga: ostrożnie z solą, gdyż słony jest tuńczyk oraz ogórek kiszony.
Gotowe!!
Smaczne-go :-)
Komentarze
Prześlij komentarz