Wiadomo, co dom to obyczaj (także kulinarny).
U mnie w domu jednym z tradycyjnych zestawów są pierogi a do nich barszcz czerwony.
Poniżej moja wersja barszczu (mówię że to moja wersja, bo wydaje mi się że każda gospodyni ma swoją recepturę).
Składniki:
- 1 kg buraków
- koncentrat pomidorowy
- bulion
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty
- pieprz czarny mielony, sól, odrobinę cukru
- 100 ml gęstej tłustej śmietany
Sposób przygotowania:
1. Buraki ugotować (nie obierając ich). Buraki będą gotowe po 1,5 godzinie.
2. Po wystudzeniu buraki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
3. Na suchej patelni podgrzewamy starkowane buraki. Dodajemy do nich łyżeczkę cukru, sól i pieprz mielony do smaku. Po około 3 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Można także dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
4. Po kolejnych 2-3 minutach dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę podgrzewamy.
5. Tak przygotowane buraki wrzucamy na zagotowaną wcześniej wodę (woda która zagotowała się z zielem, liściem i pieprzem w ziarnkach). Dorzucamy kostkę bulionową.
6. Gotujemy nie więcej niż 30 minut. Jeśli brakuje jakiegoś smaku to dosmaczamy :-)
Gotowe.
Gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz