Taka tarta składa się z dwóch elementów: ciasta i nadzienia.
Ciasto ja zrobiłam jako ciasto kruche (czyli ze szklanki mąki, soli, 100 gram masła, jajka oraz ew łyżki wody zagniotłam cisto do wyłożenia spodu tarty).
Do nadzienia zaś użyłam następujących składników:
- 200 gram kurczaka
- brokuł
- 2 kulki mozarelli
- 2 całe jajka
- 200 ml 30% śmietanki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Brokuła podzielić na różyczki i lekko obgotować w solonej wodzie (około 5 minut).
2. Kurczaka pokroić na małe kawałki. Usmażyć z czosnkiem i przyprawami.
3. Mozzarellę kroimy w dużą kostkę.
4. W miseczce bełtamy 2 jajka ze śmietanką. Dodajemy sól i pieprz.
5. Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy na dno ciasto, które nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
6. Na ciasto układamy kurczaka i brokuły. Następnie kawałki sera. Całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną.
7. Tarte wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 30 minut.
Tarte możemy jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Pycha. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz