Dla amatorów makaronu i krewetek poniżej przepis na smaczne obiadowe danie :-)
Składniki na porcję dla 2 - 3 osób:
- makaron tagliatelle (ok 350 gr)
- krewetki np. koktajlowe (300 - 400 gr)
- pomidorki koktajlowe (250 gr)
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki
- masło i śmietanka
- ew. mała butelka białego wina
Na rozgrzaną głęboką patelnię wrzucamy pół kostki masła, czosnek, cebulkę i po chwili krewetki...
Następnie dodajemy 2 łyżki stołowe śmietany, można dolać również trochę białego wina.
I na małym ogniu smażymy to wszystko przez kilka minut :-)
A na sam koniec posypujemy natką pietruszki :-)
Oczywiście równolegle gotujemy makaron - najlepiej na sposób "al dente" :-)
Co do podania: ja preferuję najpierw włożenie na talerz makaronu, a następnie dodatków, bez wcześniejszego zmieszania, choć w tej kwestii są różne opinie :-)
Przyznam, że całość smakuje wybornie, delikatność krewetek i pomidorów, przełamana aromatem i smakiem czosnku, cebuli, pietruszki i wina :-) Polecam!
Składniki na porcję dla 2 - 3 osób:
- makaron tagliatelle (ok 350 gr)
- krewetki np. koktajlowe (300 - 400 gr)
- pomidorki koktajlowe (250 gr)
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki
- masło i śmietanka
- ew. mała butelka białego wina
Na rozgrzaną głęboką patelnię wrzucamy pół kostki masła, czosnek, cebulkę i po chwili krewetki...
Następnie dodajemy 2 łyżki stołowe śmietany, można dolać również trochę białego wina.
I na małym ogniu smażymy to wszystko przez kilka minut :-)
A na sam koniec posypujemy natką pietruszki :-)
Oczywiście równolegle gotujemy makaron - najlepiej na sposób "al dente" :-)
Co do podania: ja preferuję najpierw włożenie na talerz makaronu, a następnie dodatków, bez wcześniejszego zmieszania, choć w tej kwestii są różne opinie :-)
Przyznam, że całość smakuje wybornie, delikatność krewetek i pomidorów, przełamana aromatem i smakiem czosnku, cebuli, pietruszki i wina :-) Polecam!
Komentarze
Prześlij komentarz