Po świątecznym obżarstwie czas na oczyszczenie organizmu i łagodny powrót do zdrowego odżywiania ;-) W tym celu przygotowałem sałatkę, której bazę stanowi kasza jaglana. Dodatkami do niej są: marchewka, czerwona papryka, cukinia, 3 rzodkiewki, ogórek konserwowy i trochę kiełków.
Warzywa myję i kroję w drobną kostkę.
Porcję kaszy (200 gr) przed ugotowaniem najpierw prażę na patelni. Następnie przelewam wrzątkiem, odsączam i wraz z łyżką masła wrzucam do rondelka z wodą wody. Gotuję pod przykryciem ok. 15 minut, do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Po ugotowaniu odstawiam i zajmuje się warzywami, które kolejno (marchewka, papryka, cukinia) wrzucam na patelnię celem przesmażenia w łyżce oliwy. Warzywa powinny pozostać chrupiące. Ciepłe warzywa mieszam w misce z ostygniętą kaszą, dodaję zimną rzodkiewkę i ogórka, posypuję garścią kiełków (może być rzodkiew lub lucerna).
Sałatkę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło :-) Pycha!
Warzywa myję i kroję w drobną kostkę.
Porcję kaszy (200 gr) przed ugotowaniem najpierw prażę na patelni. Następnie przelewam wrzątkiem, odsączam i wraz z łyżką masła wrzucam do rondelka z wodą wody. Gotuję pod przykryciem ok. 15 minut, do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Po ugotowaniu odstawiam i zajmuje się warzywami, które kolejno (marchewka, papryka, cukinia) wrzucam na patelnię celem przesmażenia w łyżce oliwy. Warzywa powinny pozostać chrupiące. Ciepłe warzywa mieszam w misce z ostygniętą kaszą, dodaję zimną rzodkiewkę i ogórka, posypuję garścią kiełków (może być rzodkiew lub lucerna).
Sałatkę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło :-) Pycha!
Komentarze
Prześlij komentarz