Ciasto na pierogi
Składniki:
- mąka
- szczypta soli
- ciepła woda
Przygotowanie:
Z mąki, szczypty soli i ciepłej wody wyrabiamy ciasto.
Ja robiłam ciasto z kilograma mąki.
Farsz
- ziemniaki
- twaróg
- cebula
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotować, utłuc (przepuścić przez praskę), wystudzić.
2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Usmażyć z solą i pieprzem na oleju. Ostudzić.
3. Twaróg rozdrobnić widelcem lub pokruszyć (nie mielimy bo nadzienie wyjdzie zbyt rzadkie).
4. Wymieszać w misce ugotowane ziemniaki, ser oraz cebulkę. Dosmaczyć.
Przygotowanie pierogów:
1. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy go dość cienko (na jakieś 3 mm).
2. Wykrawamy z ciasta szklanką kółka. Każde kółeczko ciasta nadziewamy farszem serowo-ziemniaczanym (około czubatej łyżeczki farszu na pierożek). Zlepiamy pierożki.
3. Szykujemy kilkanaście pierożków (partia). Pierożki po nadzianiu układamy na blacie oprószonym mąką.
4. Pierogi wrzucamy na gotująca się i osoloną wodę. Delikatnie mieszamy by nie przywarły do dna. Jak woda ponownie się zagotuje a pierogi wypłyną na powierzchnię zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilkę (około 2 minut).
5. Pierogi wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Układamy na talerzu. Polewamy tłuszczykiem z cebulki.
Pierogi najlepiej smakują na świeżo ale także odgotowane następnego dnia lub odsmażone na patelni :-)
Komentarze
Prześlij komentarz