Przejdź do głównej zawartości

Pierogi ruskie



Ciasto na pierogi

Składniki:
  • mąka
  • szczypta soli
  • ciepła woda

Przygotowanie:
Z mąki, szczypty soli i ciepłej wody wyrabiamy ciasto.
Ja robiłam ciasto z kilograma mąki.

Farsz

  • ziemniaki
  • twaróg
  • cebula
  • sól, pieprz




Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotować, utłuc (przepuścić przez praskę), wystudzić.
2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Usmażyć z solą i pieprzem na oleju. Ostudzić.
3. Twaróg rozdrobnić widelcem lub pokruszyć (nie mielimy bo nadzienie wyjdzie zbyt rzadkie).
4. Wymieszać w misce ugotowane ziemniaki, ser oraz cebulkę. Dosmaczyć.



Przygotowanie pierogów:

1. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy go dość cienko (na jakieś 3 mm). 

2. Wykrawamy z ciasta szklanką kółka. Każde kółeczko ciasta nadziewamy farszem serowo-ziemniaczanym (około czubatej łyżeczki farszu na pierożek). Zlepiamy pierożki.

3. Szykujemy kilkanaście pierożków (partia). Pierożki po nadzianiu układamy na blacie oprószonym mąką.



4. Pierogi wrzucamy na gotująca się i osoloną wodę. Delikatnie mieszamy by nie przywarły do dna. Jak woda ponownie się zagotuje a pierogi wypłyną na powierzchnię zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilkę (około 2 minut).

5. Pierogi wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Układamy na talerzu. Polewamy tłuszczykiem z cebulki.


Pierogi najlepiej smakują na świeżo ale także odgotowane następnego dnia lub odsmażone na patelni :-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie