Składniki:
- 3 kg pomidorów (ja kupiłam te jajowate, bo są mięsiste)
- sól
- czosnek
- zioła
- oliwa
Sposób przygotowania:
1/ Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne.
2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory kładziemy grzbietem (skórką) do dołu.
3/ Lekko oprószamy solą. Dajemy plasterki czosnku, ziół (prowansalskich lub oregano i bazylia).
4/ Skrapiamy oliwą.
5/ Pomidory pieczemy około 3 godzin w piekarniku 90-100 stopni; z opcja termoobiegu. Długość pieczenia zależy od stopnia wysuszenia pomidora jaki chcemy otrzymać. Można też co jakieś pół godziny uchylić na chwilkę drzwi piekarnika żeby wyleciała z niego para.
6/ Pomidory po wysuszeniu mieszamy z łyżka octu winnego lub balsamicznego. Układamy w wyparzonych słoiczkach. Zalewamy je podgrzanym olejem (nie gotujemy go tylko podgrzewamy). Słoiczki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Gorący olej ma zapasteryzować pomidory.
Komentarze
Prześlij komentarz