Składniki:
- dynia
- pestki z dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 papryczka chili
- kawałek imbiru
- mleko kokosowe
- oliwa
- sól
- pieprz biały
Sposób przygotowania:
1. W garnku na oliwie szklimy cebulę pokrojona w piórka, czosnek w plasterkach, papryczkę chili.
2. Dodajemy dynię, ziemniaki i marchew pokrojone w kostkę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy 0,5 litra wody i gotujemy ok 30 minut.
3. Doprawiamy przyprawami. Dodajmy też starty na drobnej tarce imbir. Gdy warzywa będą miękkie zupę blendujemy. Dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilkę gotujemy (minutę/dwie).
4. Podajemy z kleksem słodkiej śmietanki, uprażonymi pestkami dyni, grzankami lub paseczkami grillowanej szynki.
Wszystkie wersje ciekawe smakowo i smaczne :-)
Komentarze
Prześlij komentarz