Składniki:
- 150 gram maki
- 2 jajka
- 250 ml mleka (mleko możemy zastąpić wodą - wtedy naleśniki będą w wersji light).
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać. Dodać jajka, sól i mleko. Całość zmiksować (lub wymieszać ręcznie) na jednolitą, gładką masę.
2. W przypadku gdyby masa była zbyt gęsta dolać mleka.
3. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju lub na patelni wysmarowanej masłem.
Moje ulubione naleśniki to te z nadzieniem z serka waniliowego ale można je komponować dowolnie:
- z owocami i śmietaną (lub bez niej)
- z serem i posypane cukrem pudrem lub polane sosem owocowym
- z czekoladą
jak tylko Wam wyobraźnia i smak podpowiada :-)
Komentarze
Prześlij komentarz