wg przepisu mojej Babci :-)
Składniki:
Przygotowanie:
1. Podgrzać mleko w rondelku i rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Dodać ze 2 łyżki mąki. Odczekać aż zaczyn zacznie lekko rosnąć.
2. Do pozostałej mąki dodajemy jajka i sól oraz zaczyn.
3. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką albo ręką (ja wybieram opcję numer 2). Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
4. Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, tak jak naleśniki.
Przed podaniem można opruszyć cukrem pudrem.
Składniki:
- około 2 szklanki maki
- 2 jajka + 1 żółtko
- 1 szklanka mleka 1/4 szklanki cukru
- 2,5 dag drożdży
- odrobinka soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Podgrzać mleko w rondelku i rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Dodać ze 2 łyżki mąki. Odczekać aż zaczyn zacznie lekko rosnąć.
2. Do pozostałej mąki dodajemy jajka i sól oraz zaczyn.
3. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką albo ręką (ja wybieram opcję numer 2). Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
4. Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, tak jak naleśniki.
Przed podaniem można opruszyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz