wg przepisu mojej Mamy :-)
orzechowy - znaczy się z kremem orzechowym
1. Robimy biszkopt zgodnie z przepisem na biszkopt (jest już w bazie przepisów na naszym blogu). Biszkopt po wystudzeniu kroimy na kilka części. Ja zazwyczaj kroję na 3. A jeszcze przed pokrojeniem zetrzyjcie (zeskrobcie) lekko wierzch biszkopta. Nawet jeśli nie jest przypalony ;-) To co uzyskacie będzie służyło za "posypkę" do ozdoby brzegów tortu.
2. Robimy krem do tortu, wg przepisu jak niżej.
3. Przekładamy poszczególne blaty biszkopta kremem po uprzednim nasączeniu biszkopta esencją herbaciana z odrobiną alkoholu.
Krem do tortu
Składniki:
Przygotowanie:
1. Miksujemy jajka z cukrem aż masa będzie puszysta i jasnej barwy.
2. Ustawiamy garnek z wodą i na parze ustawiamy miskę, w której umieszczamy naszą masę jajeczna i nadal miksujemy jakieś 2-3 minuty.
3. Następnie gotujemy mleko. Studzimy je nieco i powolutku wlewamy do masy nad kąpielą wodną delikatnie miksując.
4. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną - to po to by zagęścić krem.
5. Dla walorów smakowych można dodać aromat cytrynowy, waniliowy lub rumowy. Ja dodałam taki alkoholowy likier migdałowy przywieziony z jakiejś swojej wyprawy wakacyjnej.
6. Na zupełny już koniec dodałam ok 20 dag zmielonych orzechów, bo chciałam by tort był orzechowy.
gotowe :-)
orzechowy - znaczy się z kremem orzechowym
1. Robimy biszkopt zgodnie z przepisem na biszkopt (jest już w bazie przepisów na naszym blogu). Biszkopt po wystudzeniu kroimy na kilka części. Ja zazwyczaj kroję na 3. A jeszcze przed pokrojeniem zetrzyjcie (zeskrobcie) lekko wierzch biszkopta. Nawet jeśli nie jest przypalony ;-) To co uzyskacie będzie służyło za "posypkę" do ozdoby brzegów tortu.
2. Robimy krem do tortu, wg przepisu jak niżej.
3. Przekładamy poszczególne blaty biszkopta kremem po uprzednim nasączeniu biszkopta esencją herbaciana z odrobiną alkoholu.
Krem do tortu
Składniki:
- 450 ml mleka (o wysokiej zawartości tłuszczu tj. 3,2%)
- 3 jajka
- 200 gram cukru pudru
- 20 gram maki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Miksujemy jajka z cukrem aż masa będzie puszysta i jasnej barwy.
2. Ustawiamy garnek z wodą i na parze ustawiamy miskę, w której umieszczamy naszą masę jajeczna i nadal miksujemy jakieś 2-3 minuty.
3. Następnie gotujemy mleko. Studzimy je nieco i powolutku wlewamy do masy nad kąpielą wodną delikatnie miksując.
4. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną - to po to by zagęścić krem.
5. Dla walorów smakowych można dodać aromat cytrynowy, waniliowy lub rumowy. Ja dodałam taki alkoholowy likier migdałowy przywieziony z jakiejś swojej wyprawy wakacyjnej.
6. Na zupełny już koniec dodałam ok 20 dag zmielonych orzechów, bo chciałam by tort był orzechowy.
gotowe :-)
Komentarze
Prześlij komentarz