Tu: chutney zaserwowany na bagietce z pasztetem - pyszotka :-)
Składniki:
- 4 duże czerwone cebule
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml czerwonego wina
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól, pieprz, oliwa
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w półplasterki (tzw. piórka) i podsmażamy na oliwie aż zmięknie. Trwa to ok 15 minut.
2. Dodajemy cukier, pokrojony w drobną kostkę czosnek i wino. Dusimy aż wino wyparuje i cebula będzie bardzo miękka. Może to zająć około godziny. Cały czas mieszamy cebulę, by się nie przypaliła. Jeśli trzeba należy dodać troszkę wody.
3. Dodajemy ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Nadal smażymy aż do całkowitego zredukowania płynów.
4. Gorącą masę cebulową przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
5. Ja, mimo wszystko słoiczki pasteryzowałam. W tym celu wstawiłam przetwory do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i "piekłam" przez godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz