Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 1 kg papryki
- 3-4 papryczki chili
- 1/2 kg cebuli
- główka czosnku
- ok 20 dk kawałek świeżego imbiru
- 1 duża marchew
- ananas (świeżycały lub 1 puszka)
- ok. 200g (1-1,5 szklanki cukru)
- 125 ml octu (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka wegety
- 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu i 1/2 łyżeczki chili z pestkami
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia:
1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wrzucić do garnka jako pierwsze.
2. Cebulę, paprykę i ananasa pokroić w małą kostkę. Dorzucić do garnka po jakimś kwadransie.
3. Marchew oraz imbir kroimy w paseczki (w cienka zapałkę), czosnek wyciskamy. Składniki dodajemy do garnka.
4. Następnie dodajemy przyprawy, ocet i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 1,5 godziny.
5. Na koniec, by zagęścić sos, dodajemy skrobie ziemniaczaną (którą wcześniej rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody). Gotujemy jeszcze 5-10 minut.
6. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików i stawiamy do góry dnem. Ja dodatkowo słoiki z sosem pasteryzowałam.
Komentarze
Prześlij komentarz