Przejdź do głównej zawartości

Słodko-kwaśny sos z chilli





Składniki:
  • 2 kg pomidorów 
  • 1 kg papryki
  • 3-4 papryczki chili
  • 1/2 kg cebuli
  • główka czosnku
  • ok 20 dk kawałek świeżego imbiru
  • 1 duża marchew
  • ananas (świeżycały lub 1 puszka)
  • ok. 200g (1-1,5 szklanki cukru)
  • 125 ml octu (1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka wegety
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu i 1/2 łyżeczki chili z pestkami
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia:

1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wrzucić do garnka jako pierwsze.

2. Cebulę, paprykę i ananasa pokroić w małą kostkę. Dorzucić do garnka po jakimś kwadransie.

3. Marchew oraz imbir kroimy w paseczki (w cienka zapałkę), czosnek wyciskamy. Składniki dodajemy do garnka.

4. Następnie dodajemy przyprawy, ocet i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 1,5 godziny.

5. Na koniec, by zagęścić sos, dodajemy skrobie ziemniaczaną (którą wcześniej rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody). Gotujemy jeszcze 5-10 minut.

6. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików i stawiamy do góry dnem. Ja dodatkowo słoiki z sosem pasteryzowałam.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Miód tymiankowy z Kos

smaki z wakacji - Kos - miód - miód tymiankowy Po raz pierwszy z miodem tymiankowym spotkałam się na greckiej wyspie KOS. Potem doczytałam się, że miód ten można także dostać na Krecie (tam jest on najpopularniejszy). Miód powstaje z kwiatów tymianku pospolitego dzięki czemu osiąga swój specyficzny smak. Blog ten nie jest apteczką zdrowia- nie mniej warto podkreślić tu doskonałe walory lecznicze miodu tymiankowego. Oczywiście miód tymiankowy  jak każdy miód jest stosowany przy przeziębieniach, jednak TEN miodzik jest idealny w schorzeniach układu trawiennego (m.in. nerwica, wrzody żołądka, zaburzenia trawienia). 

Sklep Szambelan, Kraków, ul. Bracka 9

Przy okazji wizyty w Krakowie odwiedziłam ciekawe miejsce - sklep Szambelan. To miejsce, gdzie możemy kupić oryginalne trunki takie jak: nalewki, likiery, miody itp., a przy okazji ciekawe butelki szklane. Doskonała rzecz na użytek własny ale też i wspaniały prezent na upominek :-) Ciekawe wnętrze lokalu. Mała kubatura mieszcząca mnóstwo wspaniałych trunków :-) Zanim jednak zdecydujemy się na zakup któregoś z produktów możemy dokonać degustacji. Kieliszek nalewki to koszt 5 zł. Ja nic nie kupiłam... ale za to spróbowałam: nalewki szambelana (wiśnie i śliwki), nalewki malinowej oraz nalewki.   Ciekawe miejsce :-) Polecam!!

Manekin, Warszawa, Plac Konstytucji 5

Manekin - naleśnikarnia przy Placu Konstytucji to już drugi lokal w s tolicy. Pierwszy jest na Marszałkowskiej (blisko Królewskiej). Ilekroć tamtędy przejeżdżam, widzę kolejkę oczekujących przed drzwiami. Za każdym razem próbuje zrozumieć to zjawisko... W Manekinie byliśmy we trójkę. Żarłomaniak z menu wybrał rosół - ponoć całkiem dobry. Natomiast Koleżanka wzięła naleśnika z sosem meksykańskim. Duża i pyszna porcja :-) Do tego zasugerowany przez kelnera sos - ostry pomidorowy. A ja wzięłam naleśnika ze szpinakiem i łososiem. Bardzo smaczny :-)  D o tego naleśnika kelner polecił sos jogurtowy z koperkiem. Dobry wybór! Wystrój lokalu - ciekawy. Obsługa kelnerska - fantastyczna (przypadek?). Mimo, że ciasto naleśnikowe było pulchne, a farsz znakomity to nadal nie pojmuję fenomenu tej knajpy i tych ciągłych kolejek... UWAGA:  Na chwilę obecną lokal nie posiada koncesji na sprzedaż alkoholu, zatem normalnego piwa i wina póki co w Manekinie nie dostanie