Jesienna odmiana arabskiego dipu tzw. baba ghanoush.
Jesienna pasta bo z wykorzystaniem z papryki oraz bakłażana :-)
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 papryki
- pomidory suszone w zalewie (8-10 kawałków)
- 3-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka sezamu
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Bakłażana umyć, przekroić na pół.
2. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na pół lub ćwiartki.
3. Warzywa tzn. bakłażana, paprykę oraz czosnek w łupinkach układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 20-30 minut.
4. Po wystudzeniu warzywa obieramy ze skórki, wkładamy do blendera, dodajemy przyprawy, sezam oraz oliwę i miksujemy całość.
Smaczna :-)
Idealnie komponuje się z bagietką lub grzanką i kieliszkiem czerwonego wina.
Komentarze
Prześlij komentarz